Een plek waar je welkom bent

In het kort onze activiteiten

Inloophuis

We hebben een warme gastvrije huiskamer waar bezoekers op vrijdag en zaterdag kunnen binnenlopen voor een luisterend oor en een warme maaltijd.


Bezoekers kunnen gebruik maken van een computer en internet om zaken te regelen.

Daarnaast kunnen zij terecht voor kleding, het wassen van kleding, slaapzakken en toiletartikelen en bieden we laagdrempelige activiteiten aan voor een zinvolle tijdsbesteding.

Soepbus

Drie keer per week staat onze soepbus op een vaste plaats in het centrum van Breda.


De soepbusdienst wordt door vrijwilligers bemenst. De soepbus is er voor de mensen die een groot deel van hun dagen en nachten doorbrengen op straat of in de maatschappelijke nachtopvang. Vaak zijn er ook mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Een kom warme soep en warme aandacht kunnen ze vaak goed gebruiken.


Naast soep, brood, koffie en thee wordt er ook warme kleding, slaapzakken en noodzakelijke toiletartikelen uitgedeeld.

Onder de Pannen Breda

Er is een grote groep economisch daklozen, niet verslaafd of met psychiatrische aandoeningen, maar zonder goed sociaal netwerk dat hen opvangt. Voor deze mensen bestaat niet of nauwelijks opvang, terwijl deze groep groeit. Daarom is Stichting de Herberg Breda "Onder de Pannen" gestart.


Het gaat vooral om mensen die door verlies van hun baan of door scheiding op straat terecht komen.

Het doel van het project is om mensen snel tijdelijk onderdak te bieden, zodat zij niet verder afglijden en afhankelijk raken van hulpverlening en mogelijk van de (dure) nachtopvang.


Deze economische daklozen brengen we tijdelijk, 1 jaar, onder bij mensen die een kamer beschikbaar hebben en bereid zijn een stadsgenoot hulp te bieden. Degene die Onder de Pannen gebracht wordt, betaalt hiervoor huur en een onkostenvergoeding. Onderhuur dus, waarbij de verhuurder niet gekort wordt op uitkering en/of toeslagen. Zo wordt niet alleen de huurder geholpen, maar gaat ook de verhuurder erop vooruit.

De Rustplek Breda

De rustplek is een netwerk van gastgezinnen die ruimte in hun huis, tijd en maaltijden beschikbaar stellen voor tijdelijke gasten. Mensen in een kwetsbare periode van hun leven worden ondersteund door middel van gastvrijheid.


  • De rustplek is een initiatief op basis van vrijwillige inzet
  • Gastgezinnen bieden ruimte in hun huis aan, tegen onkostenvergoeding
  • Er wordt geen huur gevraagd
  • Gasten kunnen zich niet inschrijven op het adres
  • Ieder gastgezin heeft zijn eigen profiel, waardoor opvang op maat wordt geboden
  • De duur van het verblijf van een gast is tussen 3 en 6 maanden
  • Voor een optimale woonervaring zowel de gast als onze gastgezinnen is de bovengrens bepaald op 5 a 6 maanden
  • Onze gastgezinnen bieden hun gastvrijheid aan maar zijn geen hulpverleners voor de gast. De betrokkenheid van een begeleider bij de gast is daarom een voorwaarde


Voorbeelden van gasten:

  • Mensen in relatiecrisis, die even afstand nodig hebben en tot rust kunnen komen
  • Jongeren in een moeilijke thuissituatie die wat lucht nodig hebben.
  • Mensen die dreigen op straat terecht te komen door ongelukkige samenloop van omstandigheden.

 

Herberg spreekuur

Van maandag tot en met vrijdag is het steun en adviespunt geopend waar mensen terecht kunnen bij professionele vrijwilligers voor allerlei sociaal, maatschappelijke en juridische vragen en ondersteuning. Al onze professionele medewerkers van het Steun en Adviespunt doen hun werk vrijwillig!


Ook hebben wij aandacht voor dakloze arbeidsmigranten, wij helpen hen op weg aan werk en huisvesting.

Veldwerk

Veldwerkers benaderen dak- en thuislozen in hun eigen omgeving.


Door middel van ontmoeten proberen veldwerkers vertrouwen op te bouwen met mensen die alle mogelijke hulp en zorg mijden. Ons team probeert hen te helpen met het aanvaarden van een passend hulpaanbod.


Onderdeel van het veldwerk is de bakfiets. Veldwerkers fietsen met de bakfiets in de stad om dak- en thuisloze mensen op straat op te zoeken. Een praatje, een bakje koffie en een boterham, voor vele daklozen een hoogtepuntje van de dag!

Warm Thuis

Warm Thuis is een kleinschalig woonproject waarin we (dreigend) dak- en thuislozen helpen om een (tijdelijke) kamer te huren. 


Het Warm thuis-traject duurt gemiddeld 1 jaar. Tijdens dit jaar komen mensen tot rust, werken zij aan hun herstel en zoeken bewoners actief naar permanente woonruimte.


De huurders werken tijdens het Warm Thuis-traject aan vervolgstappen onder (professionele) begeleiding van de Herberg zodat zij kunnen werken aan hun herstel en het verbeteren van hun leefomstandigheden.


Bewoners wonen zelfstandig, hebben ieder hun eigen slaapkamer en leefruimte maar delen een gezamenlijke keuken en badkamer.

Kerkdiensten

Iedere eerste zondag van de maand organiseren we een laagdrempelige kerkdienst voor en met onze bezoekers van de Herberg!


Voor wie meer wil weten over het christelijk geloof. Onder leiding van geestelijk verzorgers wordt de Bijbel op een eenvoudige en laagdrempelige manier uitgelegd.Tijdens de dienst is er ruimte voor het zingen van liederen, getuigenissen en gebed.


Ook een keer kerkdienst bijwonen?

Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.

 

Kerstherberg

Voor veel mensen roept kerst bepaalde gevoelens op zoals gezelligheid, een kerstboom versieren, samen zijn met familie en vrienden en lekker eten.



Helaas geldt dit niet voor iedereen. Er zijn mensen, die bijvoorbeeld niemand hebben om kerst mee te vieren, geen geld hebben om de kerst door te komen of zelfs geen (t)huis hebben om kerst te beleven. Voor deze mensen is kerst vaak helemaal geen fijne tijd. Voor alle mensen, die om wat voor reden dan ook geen (t)huis hebben of geen kerst kunnen of willen vieren, is de Kerstherberg al sinds 1981 dé huiskamer van Breda


Tijdens deze kerstdagen is er altijd gezelligheid, warmte, tijd voor een praatje en volop eten en drinken. Dit van origine christelijke initiatief kenmerkt zich vooral door naastenliefde en gastvrijheid. Ongeacht afkomst of religie, iedereen is bij ons van harte welkom!


Inschrijven of aanmelden hoeft niet, iedereen kan binnenlopen wanneer hij of zij dat wil.

Onze deuren zijn geopend vanaf:



> 24 december 19:00u - 00:00u

> 25 december 11:00u - 19:00u

> 26 december 11:00u - 19:00u



*Je hoeft geen portemonnee mee te nemen. De Kerstherberg wordt geheel mogelijk gemaakt door vrijwilligers, ondernemers en giften.

 

Wij zijn zeer afhankelijk van giften en donaties en hebben financiële steun nodig. U kunt een belangrijke bijdrage leveren zodat we enthousiast ons werk kunnen voortzetten.


ELKE BIJDRAGE, klein of groot is bijzonder welkom, wij danken u alvast.